Sunday, February 27, 2011

gelagat time AKAD NIKAH

kelmarin, n rini ada kenduri next month dok mai nie ada g.....musim orang kawin dah tiba...
hehehehe .... teringat zaman aku dulu2....
kalo ikut 1hb march nie hari akad nikah kami la... hehehe bersamaan dengan birthday suami aku....saja ambik hari sama...senang ingat...bukan kata kalo pilih tarikh lain susah ingat bukan ...kami pilih tarikh tu sebab tarikh special buat suami aku ...hari kelahiran dia....hehe bukan hari melahirkan tau..

hehehee masa hari kami akad nikah tu dulu....aku slamber jer..macam tak der apa2 pon nk jadi...tapi ketaq tu ada la gak...cuma tertib aku tu tak ada rupa pengantin...pengantin kan kena jalan control.....semua kena control...tapi aku... jalan selamber jer.....sampai kena teguq kata jalan pelan2 sikit cik ita oi...hehehe dan dan aku langkah pelan2....lawak2 aku jalan pelan2 sambil tersenyum...geli hati plak...

Masa nak masuk pintu masjid...sepupu aku kata tu dia bakal laki hang satni maidah....aku kaleh terus bila dia kata camtu...

hahaha kan kena marah lagi...adoi cik oi....hang tak payah la bz body tengok satni nak tengok gak....haish tak bersopan langsung...hehehehe

yang laki aku pon tengok sambil senyum aku pon balas la senyuman dia...kihkihkih...

masa tu ramai gak agak2 8pasang kot time kami hari tu...nasib kami yang no2 so cepat lah selesai upacara jadi suami n isteri orang....

Wednesday, January 19, 2011

Ditch the MONDAY BLUES

Why people always talked of laziness on a day of MONDAY...why, what happen to MONDAY....why it calls MONDAY BLUES..and why every weeks when monday comes we must call it MONDAY BLUES...

any INFO about it..
hmm this INFO i took from readers digest ....maybe this INFO will help who people doesn't no anything about monday blues...

Lazy weekend sleep ins may bring on the MONDAY BLUES..Research suggests that the slump we feel at the beginning of a week may come down to our weekend sleeping habits.

Professor Leon LAck from Adelaide's Flinders University has found that sleeping in an extra two hours on weekends delays the body clock by 45 min.This means you are less sleepy on Sunday night,leaving you tired the next day." if u catching up on lost sleep,it's better to have a brief nap during SATURDAY or SUNDAY rather than sleeping in very late," says Lack

If u do oversleep,get outside and into the sun as early as possible.

Tuesday, January 18, 2011

PILIH MAKANAN MENGIKUT JENIS DARAH




MEMILIH MAKANAN MENGIKUT JENIS DARAH


Adalah diperhatikan bahawa tindakbalas jenis darah terhadap/kepada tekanan (stess) mempengaruhi fungsi hormon thyroid pada peringkat selular. Tahap atau amaun hormon ini sangat kritikal bagi menyenggara tahap lemak badan.


Jenis A dan AB adalah dua kumpulan yang tahan dengan diet vegan; vegetarian.

Struktur protin pengalihlectin, diketahui terdapat dalam makanan, mempunyai tindakbalas spesifik dalam sel-sel, tisu-tisu dan sistem imun bergantung pada jenis darah.


Oleh demikian adalah disyorkan:


Jenis O : mengambil lebih protin dari sumber haiwan; focus dalam menangani dan menguruskan perasaan marah; mengambil bahagian dalam riadah berat; mengawal tabiat melawan.


Jenis A : mengambil makanan dari sumber sayur dan ulam; menumpukan menguruskan tekanan (stress); melibatkan riadah ringan bagi menangani stress; rehat antara tugasan harian bagi mendapat tumpuan kerja/tugas.


Jenis B : pelbagaikan diet; tumpukan kepada minda yang kreatif; melibatkan dalam meditasi bagi menangani stress; elakkan tindakbalas emosi berlebihan.


Jenis AB: Makan sedikit tetapi lebih kerap; tumpukan dalam membaikkan kecenderungan spiritual; riadah ringkas tetapi berulang-ulang dalam sehari bagi mendapatkan tenaga; elakkan berperasaan diasingkan.

Walaupun bunyi seolah-olah ‘alchemy’ dan ‘anecdotal’ pemerhatian yang teliti dan masa yang lama telah dilibatkan bagi merumuskan syor di atas. Diet mengikut jenis darah telah diamalkan ramai guru-guru seni mempertahandiri, ‘martial arts, di Jepun China dan eropah, juara-juara tinju, pro bola keranjang, pro sepakbola dan athelit. Kajian lebih lama akan membuahkan rumusan lebih saintifik bagi digunakan secara rasional dalam perubatan. Pada sudut perubatan functional, tiada halangan kembali kepada alam semuladijadikan untuk mendapatkan tahap kesihatan yang lebih baik.


TERIMA KASIH PADA : MAHADI BIN ARIFIN, R Ph